Skådespelerska och filmregissör Vera Glagoleva

Om du dömer om Vera genom sitt utseende, verkar det som om hon är en av de kvinnor som behöver skyddas, bevakas, skyddas från livets problem och omges av vård. Detta stärker för övrigt alltid männen ... Hon visste aldrig hur man skulle "gå runt liken" och skjuta andra armbågar. Eller kanske gjorde hon inte?

Men att säga att Glagoleva - en kvinna bortskämd och bortskämd, skulle vara orättvis. Skådespelerska och filmregissör Vera Glagoleva anser inte sig vara så ömtålig som det kan tyckas. Hon vet att hon har enastående viljestyrka och fantastisk målmedvetenhet.


Som regel sätts många drag i barndomen. Var skådespelerskan och filmregissören Vera Glagoleva en favorit i familjen?

Jag var en yngre syster, och det här, som de säger, förklarar mycket. Alla konerna gick till min äldre bror, jag blev förlåtad mycket. Dessutom var jag min fars dotter - så konfliktfri och lätt som han. Och bror Boris är i min mamma, seriös, tankeväckande. Han var tvungen att spela piano tills han var arg: "Varför tvingar ingen Vera, och jag borde?" Men mina uppgifter innefattade att gå med en hund och köra henne till alla slags utställningar. Det var en greyhounds otroliga skönhet, och det var hon som ansåg mig hennes älskarinna.

Du föddes i Moskva, men slutligen bosatte sig i huvudstaden endast i tio år, efter att hela familjen bodde fyra år i Tyskland. Vad var ditt liv utomlands?


Livet i Tyskland var lugnt och underbart. Föräldrar arbetade som lärare i den ryska skolan, på vars territorium vi bodde. Skolan hade till och med egen bondgård - kaniner, kycklingar ... Fader arbetade som biolog, och det var hans egendom. Min bror och jag hjälpte honom i trädgården. På lördagar visades ryska kommandon på 60-talet - Lev Kulidzhanov, Grigory Chukhrai, Mikhail Kalatozov - på klubbens kommandantkontor ... Det var i sina målningar att jag fick mina första idéer om bio. Under resten av tiden lämnade vi oss själva, levde lyckligt och sorglöst. Tyskland gav mig en slags inre frihet, frånvaron av rädsla för att vara annorlunda.


Vad drömde du om?

Jag samlade inte vykort med fotografier av skådespelarna och bestämde mig inte för att bli skådespelerska. Även om teatern älskade osjälviskt - fortfarande en skolflicka var en fan av Anatoly Efros och Yuri Lyubimov, besökte han troligtvis alla föreställningar i teatrarna i Malaya Bronnaya och Taganka. Gick, fick en extra biljett, sitter på galleriet ... Jag gillade att titta på hur prestationen förändrades beroende på kompositionen. Men det fanns hundratals teaterbesökare på den tiden, en liknande hobby var i ordningens ordning och förutsåg inte att jag skulle associera mitt liv med detta yrke.

I början av sjuttiotalet var skolflickan Vera Glagoleva på filmstudion Mosfilm och fick oavsiktligt en stor roll i Rodion Nakhapetovs film "Till slutet av världen ...". Detta var början på hennes stjärnkarriär i film.


Hur slutade du på Mosfilm?

Min mamma vid den tiden arbetade som biträdande chef i pionjärpalatset. Och regissören från Odessa kom till dem på jakt efter artister för en barns bild. Jag själv passade inte i åldern, men min mamma bad mig hjälpa, att välja barnen för filmen. Jag lockades i en sådan utsträckning att jag bestämde mig för att fortsätta att göra detta - att välja artister. Jag brukade gå till Mosfilm vid slutna shower. Min vän arbetade där - hon var äldre än jag, och jag gick till henne för att konsultera, hur man fortsätter vidare, för att göra det arbete jag gillade. Rodion märkte mig där. Min vän och jag stod i linje vid buffén när Nahapetovs operatör kom in. Han närmade sig oss och sa att Rodion letar efter en ledande roll i sin nya film. Jag frågade om jag skulle vilja läsa manuset. Jag läste manuset, och jag tyckte om det, som jag rapporterade. Då bestämde jag mig för att det var gjort - du måste bara vänta på filmen. Jag kände ingen ånger eller spänning, det var absolut säkerhet att jag var den enda pretendern. Med ett lugnt hjärta gick jag till bågskytte tävlingar, som vid den tiden var aktivt engagerad och började vänta på samtalet.


Många senare lärde skådespelerskan och filmregissören Vera Glagoleva att hennes tester verkade så hemska att bilderna omedelbart sattes undan och glömde bort dem. Situationen förändrades: den godkända skådespelerskan blev plötsligt sjuk och bilderna på Glagoleva fick igen syn på bemanningens personal. På studion kom skådespelerskan Vera Glagoleva i en grön övergripande med hjärtan på bröstet, som synade sin bror Borya. Han skar också skådespelerska och filmregissör Veru Glagolev under Mireille Matje. Allt detta var ett modigt mod i början av sjuttiotalet, och dessutom gjorde de det till skillnad från någon.

Fångade på setet, kände du att du blev närmare filmstjärnor?

Det var en känsla av att jag blev lurad. Jag trodde att jag redan ringde, och i omklädningsrummet upptäckte jag en annan skådespelerska för min roll. Jag erbjöds inte ens att byta kläder, de sa att det skulle göra det. Dessutom var kameran alltid på min partner, och jag arbetade på baksidan av mitt huvud. Av någon anledning oroade jag inte alls. Försöken upphörde, och Rodion avskedade alla som var engagerade i dem. Jag var kvar ensam med kameran. Rodion föreslog att jag läste en monolog. Det var ingen tid att lära honom, så han började fråga mig - han kastade signaler, och jag svarade, sa bara till kameran. Förmodligen, om jag förberedde texten hemma, skulle det ha varit mycket värre, men här hände allting spontant, självklart, i sig ... I slutet sade Rodion: "Allt, jag hittade hjältinnan!"

Det är så lätt för en skådespelerska och filmregissör Vera Glagoleva att få vad många kämpar i åratal. Glagoleva själv påminner om att hon reagerade på händelsen utan mycket entusiasm och ånger. Om det inte var lite pinsamt att skynda sig till halsen av den stora artisten Peter Glebov med skrik av "pappa, pappa ...". Nahapetov började omedelbart att behandla den unga debutanten med ökad uppmärksamhet. Det var trevligt, men stjärnan i filmerna "Tenderness" och "Lovers", en könssymbol för den tiden, dog tusentals kvinnor, och han påpekade det.


Rodion var äldre än Vera i 12 år, blev hon sin första regissör och lärare. Glagoleva tycker inte om att vara uppriktig om hennes förhållande till Nakhapetov, men att det var en svimlande romantik, det är redan möjligt att döma av de kreativa avsikterna som föddes och realiserades av detta par. Nahapetov filmade Vera kontinuerligt, i de flesta av hans filmer av dessa år, och ville inte dela den med någon. Dessutom krävde han alltid den valda skådespelerskan och försökte se till att hon gjorde allt bättre än andra.

Var det viktigt för dig, berömd eller missbrukad?

Jag var inte särskilt uppskattad. Men och berömde sällan. Men jag har alltid uthärdat livets misslyckanden. För att jag ska kunna jobba, har jag fortfarande bättre beröm. Från kritik faller mina händer och beröm, tvärtom, ger ny styrka. Jag uppför mig också i förhållande till mina kollegor - i någon persons arbete finns något som det kan bli berömt för. Resten kan lämnas bakom parenteserna eller säga extremt delikat.

Naturlig professionalism och yttre bräcklighet, bakom vilken det var en stark natur. Vera slog och den kända regissören Anatoly Efros. Han förberedde sig för att skjuta en bild "På torsdag och aldrig igen" och godkände skådespelaren och filmskaparen Veru Glagolev för rollen på den sista dagen av skärmtestet. Och hon övertalade Nakhapetov att låta henne gå till skytte. Rodion motsatte sig inte, han förstod också att arbeta med Efros var en oumbärlig upplevelse för en ung skådespelerska. Men på uppsättningen till Glagoleva kom till alla att veta: tjejen är upptagen.


Tro med extas drog in i skottet. Hittills är hon entusiastisk över detta arbete. "Så, som Anatoly Vasilyevich älskade skådespelare, älskade ingen dem", påminner hon. Vid slutet av arbetet uppmanade Efros Glagolev till sin teater. Omedelbart använde skådespelerskan inte erbjudandet, och senare upprepade Efros inte inbjudan, och hon tvekade att påminna. Och plötsligt, under ett av de tillfälliga mötena på Mosfilm, sade Efros plötsligt: ​​"Tro, varför svarar du inte mig? Bestäm, jag väntar. " Och Glagolev, som hade väntat så länge, vägrade oväntat.

Ångrar du att du inte gick till teatern för Anatoly Efros?

Jag tror inte att det skulle radikalt förändra mitt liv, som många människor tenderar att tänka. Jag beklagar bara att jag inte lärde mig allt från vad jag kunde lära av honom. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag, under påverkan av Rodion, försökte komma fram med ett vägran och prata som svar på hans förslag, vilket jag inte kommer att kunna göra. Och han sa: "Med mig - det kommer att fungera!"

De säger att orsaken till ditt vägran var Nahapetov. Han ville inte att du skulle bli påverkad av en så stark personlighet som Efros?

Inte exakt. Faktum är att Rodion ibland behandlade mig som ett barn. Här och i det här fallet var han, medvetet om de teatraliska intrigerna, rädd för att släppa mig in i världen där de kan förolämpa, förolämpa. Han ville inte att jag skulle skada något. Enligt min åsikt skyddade han mig bara.

I livet av Rodion Nakhapetov var mycket annorlunda än skärmen?

Tack vare hans filmarbete skapade alla bilden av en öppen, glad person, men i verkligheten var Rodion en tyst, nedsänkt person som inte tolererade bullriga företag. I den meningen var vi fulla av motsatser. Även om alla ansåg oss vara ett exemplariskt par - precis som Alexander Abdulov och Irina Alferov, som Sergei Solovyov och Tatyana Drubich. Men utan tvekan - han var en underbar far, bara pappa nummer ett. Han gick med tjejerna och spelade gitarr och sov i sängen. Även om de verkligen blev vuxna - och Anya och Masha - min mamma. Hon är bara en hjälte. När de sköt Starfall i Kerch var Masha bara fyra månader gammal.


Och hur kommer du ihåg din bekantskap med Cyril?

Vid den tiden hade jag ett manus för filmen, för vilken Rodion letade efter pengar. Vi har redan brutit upp, men jag hjälpte honom i detta uppdrag. Jag frågade Cyril om han skulle vara intresserad av scenariot när det gäller finansiering. Skriptet intresserade honom inte. Men vårt äktenskap är nästan tjugo år gammalt.

Det är känt att du var gift. Var det ett medvetet steg eller bara en hyllning till tradition?

Cyril är en troende, och det var hans initiativ. Allt var väldigt tyst, i templet var vi ensamma och med oss ​​- bara våra barn, Anya och Masha. Cyril - det exakta motsatsen till Rodion: öppen, glad, sällskaplig. Även om båda Aquarians, även födda samma dag - 21 januari, men i olika år. Han var på väg i mitt galna liv, då mer och mer började ta initiativet. Men självklart är det viktigaste att han blev kär i mina tjejer och faktiskt höjde dem i nivå med vår Nastya. Han ångrade aldrig någonting för dem - varken pengar eller uppmärksamhet ...

Kan du kalla dig en kvinna, lycklig och glad i kärlek?

Med ålder kom jag till slutsatsen att du måste älska dig lite mindre än du älskar. Du kan inte låta kärlek utan spår, lösa upp i det. För smärtsamt kan vara besvikelse.